Skip to main content

Grasvliegjes bestrijden; help, wat moet ik doen?

augustus 26, 2021

Wanneer in het najaar uw huis of bedrijfspand binnen een paar dagen bezet wordt door honderden kleine vliegjes, dan zijn dit geen fruitvliegjes of latrine vliegjes, maar heeft u hoogstwaarschijnlijk last van grasvliegen.

Grasvliegjes; wat zijn het en zijn ze gevaarlijk?

Grasvliegen lijken veel op Latrinevliegjes en fruitvliegjes, maar grasvliegen zijn meer gestreept en feller van kleur. Grasvliegen kunnen niet bijten of steken en zijn dus ongevaarlijk.

Waar en wanneer grasvliegjes?

U hoeft niet echt goed te zoeken wanneer grasvliegjes met honderden tegelijk een woning of bedrijf binnen komen, vaak op de hoger gelegen verdiepingen.
Grasvliegjes zitten tegen de ramen, op de muren en plafonds, op zoek naar gaten en kieren waar ze in kunnen overwinteren.
Fruitvliegen daarentegen zoeken voedselresten op bij afvalbakken, fruitschalen en andere plaatsen waar voedselresten of rottend organisch materiaal te vinden is.

Grasvliegjes komen plotseling met duizenden tegelijk een gebouw binnen.

Waarom en hoe komen grasvliegen mijn woning binnen?

Als de buitentemperatuur daalt en de weersinvloeden kouder en natter worden, zoeken grasvliegen en andere overwinteraars een warm plekje op om de winter door te komen.
Vaak zitten ze dan aan de zonnige zijde van de woning waar ze kunnen opwarmen in de laatste zonnestralen.   Vervolgens dringen ze de woning binnen via gaten, kieren en scheuren , zoals kozijnen, stootvoegroosters, dakbeschot, dilatatievoegen enz.

Eenmaal binnen, genieten de vliegen van de warme woning en vliegen ze rond bij het raam en dansen ze rond de verlichting.
Op het moment dat er weer een aantal warme dagen zijn, willen de grasvliegjes naar buiten en zitten ze massaal tegen de ramen.

Vliegen weren; hoe houd ik grasvliegen uit mijn woning?

Het beste is om in de zomer al weringsmaatregelen te treffen zodat grasvliegen in het najaar niet binnen kunnen komen.   Nu hebben deze kleine vliegjes natuurlijk hele kleine kiertjes en gaatjes nodig om binnen te komen, dus is dit makkelijker gezegd dan gedaan.
Echter zal u ergens moeten beginnen om de overlast te beperken:

  • Controleer of uw dilatatievoegen wel goed sluiten, maak deze sluitend met een flexibele kit wanneer er scheuren en kieren in zitten.
    Als de kit geheel verdwenen is, kunt u de voeg eerst opvullen met weringband voordat u het afkit.
  • Sluit stootvoegroosters af met bijenbekjes.
  • Kit kieren dicht langs de kozijnen en deurposten.
  • Plaats horren voor ramen die open kunnen.
  • Controleer de aansluiting van uw dakbeschot op de buitenmuur en repareer dit indien nodig.
  • Vervang buitenverlichting met geel licht. grasvliegen worden namelijk minder snel aangetrokken door geel licht dan door wit licht.   Daarnaast ondervinden vleermuizen tijdens het jagen minder hinder van geel licht waardoor ze makkelijker de grasvliegen kunnen wegvangen voordat ze uw woning binnen komen.

Grasvliegen bestrijden

Als u toch de grasvliegen binnenin uw woning krijgt, kunt u deze het beste bestrijden met een spuitbus met insecticide.   Als u de grasvliegjes wilt bestrijden zonder gif, dan kunt u het beste gebruik maken van de stofzuiger of van Green Hero Frostspray

Mochten bovenstaande adviezen niet het gewenste resultaat geven, neem dan contact met ons op zodat wij de aanwezige vliegen kunnen doden met een langdurig werkend insecticide.   De hoeveelheid vliegen in de woning zal dan drastisch afnemen.

Hulp nodig bij vliegen overlast?

Heeft u overlast of hinder van grasvliegen of andere plaagdieren?
Twijfel niet en neem contact met ons op!   Wij gaan graag het gesprek met u aan om een geschikte oplossing te vinden voor uw vliegenplaag!

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoon, mail of middels ons contactformulier.mega-des logo


Telefoon: 0320-286900
Email: info@megades.nl


In onze webshop